Blog van KhunAxe |
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@KhunAxe: Vrij simpel: Neem niet-afgeroomde, niet-gehomogeniseerde melk en klots dat net zo lang door elkaar dat de vetten samenklonteren tot boter. Wat je overhoudt is de enige echte karnemelk. Maar wat je tegenwoordig in de winkel koopt is natuurlijk geen karnemelk. Dat is, net als yoghurt en kefir, aangezuurde en gefermenteerde melk. Schaf daarvoor het juiste kweekje melkzuurbacteriën aan en douw het in je yoghurtmasjien. Je kunt het natuurlijk ook proberen met een restje karnemelk of kwark als starter: nee heb je, ja kun je krijgen. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@venzje: Ik weet het, karnemelk, van melk karnen. Probleem is dat ik dan met een berg boter blijf zitten omdat wij geen boter gebruiken Verder zou het een heksentoer zijn om die melk te vinden, ik denk zelfs dat dit onmogelijk zou blijken te zijn. Restje karnemelk? Stuur jij die dan op naar mij? Hier is geen karnemelk, (buttermilk - บัตเตอร์) te vinden, net zomin als niet-afgeroomde melk. Nee, dat kan ik wel vergeten. Maar het goede nieuws is dat de yoghurt inmiddels ècht op yoghurt begint te lijken |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.680 OTindex: 28.578
|
@KhunAxe: Meel, boter en suiker. Kun je prima cakes van bakken |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.685 OTindex: 4.895
|
@Emmo: Waarbij ik vermoed dat suiker een probleem op gaat leveren voor @KhunAxe. Ik zou vooral de eieren niet vergeten Laatste edit 23-03-2021 12:00 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Emmo: Twee van de drie die jij noemt eet ik niet: suiker & boter.. Meel gebruik is zeer matig, tenminste, gewoon meel. ik meng 200 gram gewone meel met 300 gram havermeel en bak daar mijn brood van. @Grouse: Inderdaad, was beetje dom, maar het brood smaakt toch wel hoor! Daarnet een kom soep met een sneetje haverbrood op, prima te kanen Het is inmiddels 6 uur in de avond, even lezen, dan een schaaltje appelcompote naar binnen werken. Daarna denk ik dat ik de yoghurt uit de maker haal en in de koelkast zet om af te koelen. Dan heeft het zo'n 14 uur gefermenteerd, moet goed zijn |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@KhunAxe: En er zijn geen avontuurlijke familieleden te vinden die echte roomboter zouden willen proberen? Maar serieus, je kunt het misschien ook proberen met kefir. Dat lijkt qua smaak op karnemelk. Persoonlijk vind ik het zelfs nog net iets lekkerder vanwege het vederlichte koolzuurprikkeltje. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@venzje: Ik zie dat Lazada kefir-starters heeft.. Hmm.. Misschien inderdaad eens proberen. Bedankt voor de tip |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
Als je dan toch aan het experimenteren bent: als student kocht ik bij de biologische winkel om de hoek weleens een fles viili. Ik vond dat ook wel wat op kefir lijken. In elk geval een heel stuk smakelijker dan wat ze er hier van maken. 😅 Zo al lekker, maar ook fijn te combineren met je geliefde kaneel. Tip (maar die kende je waarschijnlijk al): vries wat van je producten in als ijsklontjes. Daar kun je op ieder moment weer een nieuw cultuurtje mee starten. Laatste edit 23-03-2021 15:00 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@venzje: (Ijsklontjes) Ik heb 19 zakjes bacteriecultuur in de vriezer, voorlopig kan ik vooruit met de yoghurt Ik wacht even met viili, eerst de yoghurt en mijn brood perfect zien te krijgen, dan de kefir, dan misschien de viili.. |
|
HoLaHu Oudgediende
WMRindex: 6.356 OTindex: 2.476
|
@KhunAxe: Kefir is lekker hoor! En niet bepaald iets nieuws, want mijn broer had dat zeker 30 jaar geleden al. Zijn 4 kinderen zijn er groot mee geworden! |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.685 OTindex: 4.895
|
Ik hou ook wel van gefermenteerde dingen, bier en wijn zijn daar favoriet. Yoghurt, kefir en zo hoef ik niet. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Grouse: Hahahaa Dan zijn we in deze precies elkaars tegenpolen, ik geef dan weer niets om bier, wijn en andere alcoholische versnaperingen @HoLaHu: Niet zo vreemd, kefir is er al zo'n 3000 jaar, dus al ruim voordat jouw broer het had gevonden Maar ikzelf heb het nog nooit geproefd, zover ik weet. Ik ga eerst mijn broodbakkunst en yoghurt vervolmaken, pas daarna zal ik mijzelf eens op kefir richten, hoewel ik al weet waar ik de kefirkorrels kan bestellen, (Lazada). Dus het maken van melkkefir, (waterfefir is niet goed voor diabeten), zal niet al te veel moeilijkheden opleveren. Maar dat is voor later. Mijn eerste liter zelfgemaakte yoghurt staat inmiddels af te koelen in de koelkast, vanavond na mijn avondeten een een bakje snacken, lekker puur en zuur Zometeen weer appelcompote maken.. Ja, het wordt nog weleens wat met dit keukenprinsesje . Laatste edit 24-03-2021 01:22 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
In een gevangenis in Iowa heeft gisteren ene gedetineerde een aantal personeelsleden aangevallen. Een cipier en een verpleegster hebben de aanval van deze idioot niet overleefd.. Ik moest onmiddellijk aan Hannibal Lecter denken afbeelding |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 52.012 OTindex: 93.483
|
@KhunAxe: en een andere mogelijkheid, als je een soort karnemelk wilt drinken, is lassi maken: 1 deel yoghurt en 2 delen water goed mengen. Als je toch al verse yoghurt hebt, lijkt me dat het makkelijkste. In India (ja, ik weet het, je favoriete land) doen ze er dan ook nog wat zout en komijn door voor de spijsvertering, maar je kunt er natuurlijk van alles of niets in doen, al gelang naar smaak. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@allone: Ah, lassi is dus een verdunde yoghurt? Hmm.. Ik vind juist dikke, romige yoghurt zo lekker, zonde om te verdunnen Overigens is India bij lange na niet mijn 'favoriete' land, dat is met stip nog steeds China! |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 52.012 OTindex: 93.483
|
@KhunAxe: maar karnemelk is nooit romig, je wilde toch karnemelk. Daar is per definite de room vanaf gehaald |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@allone: Jaah, maar ik vind het zonde om lekkere dikke yoghurt te verdunnen. Dan kan ik net zo goed gewone melk nemen en er wat citroensap of azijn doorheen mengen. Even laten staan en klaar is de 'karnemelk' Wanneer heb ik voor het laatst karnemelk gedronken? Oeh.. Dat kan goed 20 jaar geleden zijn. |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 52.012 OTindex: 93.483
|
@KhunAxe: je hoeft alleen wat meer yogurt te maken, of wat minder yogurt te eten.. Maar je moet doen wat je zelf wilt, het was maar een voorstel. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@allone: Weet ik toch, en bedankt daarvoor. Ik had 't evengoed een gouden tip kunnen vinden |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 52.012 OTindex: 93.483
|
@KhunAxe: .. het 'probleem' is, dat kefir meer lijkt op yogurt dan op karnemelk, dus - al is het lekker - daar schiet je niet veel mee op |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
Quote @KhunAxe: kefir is er al zo'n 3000 jaar 3000 jaar? Hold my beer! |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@venzje: Pffttt... 't Mocht wat 'In het graf van een Chinese monnik in centraal China is een skelet en een wijnkruik gevonden die waarschijnlijk de oudste vorm van wijncultuur is. De archeologische ontdekking vond plaats in een dorp met een 9000 jaar oude geschiedenis. Een Duitse professor aan de Universiteit van Mainz bestempelt de vondst als de oudste vorm van alcoholische drank in de wereld.' Ook mede is er al langer dan bier |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 52.012 OTindex: 93.483
|
@KhunAxe: eh naar mijn bescheiden mening is 13000 toch langer dan 9000 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
|
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@KhunAxe: Wijn is ook geen bier. En of mede ouder is, staat nog te bezien. De oudst gevonden resten ervan zijn zo'n 8000 jaar oud. |
|