Op social media regent het klachten over lauw bier. De pilsjes zouden op veel hogere temperaturen dan de ideale vijf graden worden geserveerd. Maar volgens biersommelier Gijs Troost is het helemaal niet zo erg als het drankje iets warmer is.
De pilsjes zijn wat warmer, omdat koelinstallaties soms de zomerse temperaturen niet aankunnen.
"Voor de smaakbeleving hoeft het helemaal geen nadeel te zijn als een biertje wat warmer is", zegt Troost tegen Editie NL. "Als pils een graad of tien is, dan heeft het veel meer smaak. De smaken komen beter vrij en daardoor proef je ook meer van alles wat er in bier zit."
Vooral voor speciaalbieren geldt dit volgens Troost. "Die horen niet eens koud geserveerd te worden. Die zijn veel beter van smaak als ze warmer zijn."
Troost heeft echter wel begrip voor de klachten: "Als het warm is, bestel je pils juist als dorstlesser. Dan hoort je biertje natuurlijk niet lauw te zijn. Voor de consument is dat niet fijn: hij wil koud bier. En terecht."