@ViSiToR:
voor al die Britten hoop ik dat je gelijk hebt (neem aan van wel)
hier in het slaperige Zweedse provinciestadje aan het meertje, hebben we al lang door dat het eten waar voor feestdagen veel vraag naar is, door de producenten van levensmiddelen al maanden van te voren worden voorbereid. ook houden we er niet van om, als we thuis druk zijn met kerstboom, feestverlichting en de rest van het feest(diner), in een enorme drukte boodschappen te moeten doen
de kersthammen liggen al weken in de diepvries van slager en supermarkt, in soorten en maten (sommige mensen willen een kerstham die alleen maar in de magnetron hoeft, anderen willen een stuk ham dat ze, na ontdooien nog helemaal zelf moeten bereiden)
de kans is groot dat de helft van het stadje nu al een kerstham in de vriezer heeft, en dat scheelt 'punthoofd en trilzenuwen' bij consument en middenstand
geen mens proeft trouwens aan een goed bereide kerstham hoe lang die van tevoren is geslacht en ingevroren