Hier mijn instructies voor het maken van een Chili con CarneQuote een chili methode:
Allereerst moet ik aangeven dat er verschillend manieren zijn om chili con carne te maken.
Mijn methode is afgeleid uit een kookboek waar ik de instructies redelijk strikt volg.
Quote Ingrediënten:
Voor Een stevige chili
1. Gehakt halfom (runder/varken)
of voor de koshere alleen rund
let wel: rundergehakt heeft een meer
draderigere structuur
2. Witte en bruine bonen uit glas
* alles uit glas is beter kwaliteit - dat heeft te maken met de eigenschap van glas welke geen smaak verandering geeft aan het voedsel
3. Tomatenpuree uit glas is het beste
alternatief de geblikte dubbel porties - niet te veel puree gebruiken - ten eerste wordt de chili te dik en er zitten veel suikers in tomaten puree
4. Kruiden en sausen:
chilisaus
chilipoeder
cayenne peper
basilicum
zout
peper
* van elk ingredient een eetlepel reserveren
5. knoflook een teenje van een voetje
(denk eraan: vers )
* Knoflook is een beweze gezonde toevoeging die bloed zuiverend werkt
6. uien 1 hele bol(vers)
7. rode paprika 3 stuks
Gereed (imperare) een redelijk grote pan
een vleespan is uiterst geschikt zodat je met grote halen kun roeren.
Het maken kan ook een etappes en verdeeld worden over kleinere pannen.
Voorverwarmen van de pan gebeurt met
1. een glas water in de pan
deze laten verdampen.
2. Daarna een 10cl olie opwarmen - niet stoken - laagste vlam stand - 2 minuten
Voorbereiden van de eerste ingrediënten:
1. De ui onder warm water spoelen en pellen - het wamre water zorgt voor een verminderde prikkeling van de ogen
2. De ui versnipperen - dan kan met de hand en mes, maar een snipperaar mag ook. Als je een snipperaar gebruikt het resultaat direct in de pan. Dus dit uitstellen totdat ALLE andere ingredienten klaar zijn om in de pan te doen.
3. Paprika voorbereiden en versnijden tot kleine blokjes - snij de paprika in tweeën net even onder het kapje - de ronding onder de steel, verwijder zorgvuldig de pitjes.
4. Gebruik glaze kommetjes om de ingedieënten te bewaren - LEFST GEEN PLASTIK.
5. Knoflook moet ook op het laatste worden voorbereid maar gaat samen met de UI het eerste in de pan
6. de Poeder kruiden kunnen gedoseerd worden en bewaard worden in EIer-dopjes
dit zijn perfecte maten.
*** Bewaar alle Ingredieënten vervolgens in de Ijskast ***
Nu moet je het vlees voorbereiden
Het Half-om kan in parties worden gebroken en in een schaaltje worden ontdooit buiten de ijskast, men kan dit afdekken met een halfopen deksel - zodat er geen ongeriefelijkheden in het vlees terecht komen.
Reserveer een glas olijfolie - deel het keukenblad in - Links; Het ui en de knoflook, paprika, kruiden, rechts het vlees en de bonen.
De pan is nu redelijk heet en bedenk dat je voldoende olie in de pan doet nadat het water is verdampt.
In deze goed verwarmde olie doet men de knoflook snippers en ui knipsels, laat dit goudbruin glazen. U ruikt de aroma als teken dat er nu nog een klein scheutje olie bij mag en vervolgens voegt men ALLE vlees partijen toe - ALLE omdat anders het vlees verschillende garings niveaus kent en dat is ONGEZOND (met gehakt!!)
Men kan nu met een houte pannelepel het vlees verkleinen en steeds weer garen door het te draaien - een grote chili behoeft een ruime pan.
nadat het vlees enigzins een kleurtje heeft gekregen voegt men een snufje van de kruiden toe - In TOTAAL voegen we drie keer kruiden toe - men kan het van de EIERdop afvegen met een theelepeltje.
Het vlees moet garen en blijven draaien en verkleineren - het gehele vlees bestaat uit rood en redelijk voldoende delen verbruind vlees - pak nu de bonen en giet deze in een vergiet af -
bewaar het vocht!Voeg de bonen toe en laat deze op het vlees rusten - laat deze vooralsnog niet vermengen, voeg ook de versnipperde paprika toe en kruid nog eens. Voeg een glas water (of twee) toe en sluit de pan met een deksel.
Laat dit even bijkomen voor 15 minuten, de vlam staat 2 standen hoger dan het laagste.
pak een kleine kom en vul deze voor de een derde met water - voeg hier in toe
- tomatenpuree (1 unit)
- de chilisaus (2 flesjes)
- de rest van de kruiden
het vocht van de bonen kan er ook bij.
roer alles goed door en giet deze vervolgens bij de chili - voeg nog een glas water toe en laat dit alles nog voor een uur garen - de vlam staat nu op 1 stand boven het laagste.
kijk goed of de massa te droog is of te nat en bepaal daarmee de stand van de vlam.
tip: Chili smaakt het beste bewaard in de koelkast en de dag na de bereiding.
Ben ik iets vergeten - zeg ut maar..