Koken voor dummies -1- |
Basmans Senior lid WMRindex: 175 OTindex: 136 Wnplts: Deventer
|
Quote heraux: Frietjes bakken kan ook in den koekepan - men neme geen frituurvet maar verkwiste den Edelen Olijfolie zodat u niet geforceerd ende gedwongen wordt op den temperatuur te letten. olijfolie kan je toch niet heet genoeg krijgen om te frituren? dan gaat t toch kapot? (wacht met smart op de precieze uitleg van het hoe en wat met temperaturen e.d. die vakkundig van wiki zijn geplukt) |
|
Michaelink Erelid WMRindex: 622 OTindex: 1.051 Wnplts: Dordrecht T S |
Quote Polenta: 250 gr maïsmeel - 1 liter water – 1 koffielepel zout Breng het water met het zout aan de kook. Laat het maïsmeel geleidelijk door je vingers in het water glijden (het water moet net blijven koken) en roer met een houten lepel. . Het geheel moet nu ca. 40 – 45 minuten koken zonder deksel. Je moet eigenlijk voortdurend blijven roeren, zodat de polenta niet aan de pan blijft kleven. Het beste resultaat bereik je door steeds in dezelfde richting te roeren, zoals je doet met mayonaise. Hoe langer je roert, hoe beter de polenta wordt. Als de pap te dik wordt, kan je eventueel nog wat kokend water toevoegen. Als alternatief kan je het deksel op de pan doen en om de 10 minuten het deksel van de pan nemen, ongeveer 1 minuut roeren en het deksel terug op de pan zetten. De polenta is klaar als de massa loslaat van de zijkanten. Kruid met peper en zout. Voeg je andere ingrediënten toe ((kaas, gorgonzola, champignons, boter), doe dit dan enkele minuten voor de polenta klaar is. Meestal maak je de polenta met water, maar je kan eventueel ook melk gebruiken of een deel water en een deel melk. De precieze kooktijd hangt af van het soort meel. Hou dus de pap in de gaten. Voor een koude versie mag de polenta iets steviger zijn. Als je koude polenta gebruikt, bereid je hem best enkele uren tevoren. De polenta wordt meestal bereid met een dikte van ca. 7 cm. |
|
nietmeer
|
@Basmans. Dat is uit mijn eigen kookboek en dat citeer ik maar al te graag. |
|
heraux Oudgediende
WMRindex: 9.537 OTindex: 27.258 T S |
vertel me iets meer over wiki en olijfolie.. ik heb het zelf gebruikt ende getest - misschien waren mijn frieten voorgebakken - ja en nee, men kan de frieten twee keer bakken in de olijfolie..
|
|
teknut Senior lid
WMRindex: 541 OTindex: 298
|
@herauxIs dit niet temoeilijk voor de beginners? Misschien moet je met iets simpelers en eenvoudigers starten?. |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
@Michaelink: Bedankt voor het recept van de polenta. Ben dat al verschillende keren in een recept tegen gekomen, maar dan moest je het kopen en ik kon het nergens krijgen. Is het wel lekker? |
|
Toerist Senior lid WMRindex: 622 OTindex: 461 Wnplts: bermuda
|
is olijfolie gezond? werd me een keertje gezegd ? |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
Ja, dat is zeer gezond. De mensen in de zuidelijke landen gebruiken het altijd en zij leven langer als wij. Ze eten trouwens ook veel vis, tomaten, wat ook erg gezond is. Tja een toch wel de nodige glaasjes rode wijn, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Twee schijnt wel erg gezond te zijn. |
|
Toerist Senior lid WMRindex: 622 OTindex: 461 Wnplts: bermuda
|
VIS is heerlijk, eten we thuis wekelijks, en tomaten hebben we ook zowat dagelijks in de menu, olijfolie word ook vaak gebruikt, maar d8 dat t praatjes waren dat t gezond zou zijn trouwens weet iemand hoe je spageti maakt? |
|
Twaggy Oudgediende
WMRindex: 1.552 OTindex: 9.593
|
hmmmm lekker een gebakken scholletje |
|
Mmore Administrator
WMRindex: 1.439 OTindex: 15.022
|
Ik ben ook gek op vis.. Kan ook niet anders als je voor de helft in Zeeland woont hè |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
|
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
@Toerist: Als je nog nooit spaghetti gemaakt heb is er een hele simpele manier. Koop pak spaghetti, kook het volgens aanwijzingen op verpakking. Koop pakje spaghetti mix, er zijn verschillende soorten, zelf vind ik de bolognese of de italiaanse kruidensaus het lekkerst. Je kunt de aanwijzingen op de verpakking van de mix volgen of het volgende, bak voor twee personen ongeveer 250 gehakt rul in een beetje olijfolie, bak een gesnipperd uitje mee en evt. een uitgeperst knoflookteentje. Je kunt verder van alles toevoegen, paprika, prei, wortel, champignons, bleekselderie, voor twee personen heb je ook ongeveer 250 gr ongekookte spaghetti nodig, ligt eraan of jullie grote eters zijn. Als het gehakt gaar is voeg dan de mix toe, laat opwarmen volgens verpakking. Schep spaghetti op je bord, voeg saus toe en wat geraspte, liefst zelf geraspte Parmezaanse kaas. Dit eet je met een vork en lepel, vereist de nodige oefeningen, maar op gegeven moment zul je het onder de knie hebben. Eet smakelijk. |
|
Mmore Administrator
WMRindex: 1.439 OTindex: 15.022
|
Spaghetti is niet lekker. Eet maar wat anders |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
Quote Mmore: Spaghetti is niet lekker. Eet maar wat anders Natuurlijk is het wel lekker. Je kan ook andere pastasoorten nemen. Er zijn talloze variaties mogelijk. |
|
Mmore Administrator
WMRindex: 1.439 OTindex: 15.022
|
Naar mijn idee is alles waar een overdosis groente in gedaan is niet lekker... Maarja, ik had die reactie nooit moeten plaatsen eigenlijk.. Smaak is relatief Even vergeten, sorry |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
Quote Mmore: Spaghetti is niet lekker. Eet maar wat anders : Deze is ook heerlijk. Bak spekjes uit, niet te hard laten worden, voeg geperst knoflook toe naar behoefte. Kook spaghetti, giet niet al het vocht af, ongeveer 1 dl. bewaren, roer zelfgemaakte knoflooksaus (over van vorige dag van bij de shoarma of zo) erdoor, en wat van het vocht, plus spekjes. Maal er verse zwarte peper over en voeg verse peterselie toe. Direct serveren Jammie, jammie |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
@Mmore: Je hoeft er geen ovedosis groente in te doen, alleen wat je zelf wilt. Je mag best laten weten wat jouw smaak is toch. |
|
Twaggy Oudgediende
WMRindex: 1.552 OTindex: 9.593
|
Quote Mmore: Naar mijn idee is alles waar een overdosis groente in gedaan is niet lekker... Maarja, ik had die reactie nooit moeten plaatsen eigenlijk.. Smaak is relatief Even vergeten, sorry zowiezo groenten me loves meat |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
Kpuc: Bedankt voor je tip over je Romertopf recepten, gelijk toegevoegd aan mijn favorieten. |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
@Twaggy: Tja meat is erg lovely, maar die twee ons groente en fruit, he. Het spookt altijd door mijn hoofd dat ik dat moet nemen, vooral omdat die vreselijke ziekte veel in onze familie voorkomt. Maar helaas ben ik een zeer slechte eter, kook zeer vaak niet. Af en toe maar weer gezond doen, fruit uit een flesje is wel lekker, maar die groenten zijn niet te z..pen. |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
Wie kan mij vertellen hoe ik de alcohol (meestal wijn) in gerechten vervang. |
|
Twaggy Oudgediende
WMRindex: 1.552 OTindex: 9.593
|
das het mooie van drank in gerechten het zit er niet in het verdampt(als je het goed doet) |
|
Dweezle Senior lid WMRindex: 95 OTindex: 983 Wnplts: Eiland S |
Quote Twaggy: das het mooie van drank in gerechten het zit er niet in het verdampt(als je het goed doet) Je blijft de smaak van de alcohol proeven of eigenlijk de drank waar het in zit. En het proeven van een vingerhoedje drank kan al genoeg zijn om gigantisch de fout in te gaan. |
|
nietmeer
|
Quote Dweezle: Wie kan mij vertellen hoe ik de alcohol (meestal wijn) in gerechten vervang. Of gewoon water nemen of druivensap, maar dan niet van dat hele zoete. |
|