Quote
SillieWillie:
Hmm, zwarte en groene thee bevatten heel wat anti-oxidanten, die - naar het schijnt - kanker kunnen tegengaan (hoewel ik een boek heb dat die studies in twijfel trekt, door dr. Ben Goldacre), dus dat lijkt het tegen te spreken.
Langs de andere kant bevat zwarte thee ook cafeïne, net als koffie; misschien heeft het daar iets mee te maken? Een beetje cafeïne dat onder de invloed van de temperatuur reageert tot een ander product met carcinogene effecten?
Gewoon hypotheses uiteraard, weet totaal niets van kanker en carcinogenen
Op cellulair niveau zit er aardig wat in de antioxidanten theorie.
Ik heb zelf enkele jaren geleden een cross-sectioneel onderzoek bij een paar honderd ouderen gedaan. Daar bleek, net als uit ander onderzoek, dat er wel een verband was tussen een te lage hoeveelheid antioxidanten inname en verscheidene kankers. Maar ja, het is wel cross-sectioneel...
Bij antioxidanten kan het echter ook de andere kant op. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid oxidatieve stress nodig, dus een teveel is ook niet goed. Maar zelf denk ik dat het hier om een effect van de temperatuur an sich gaat. Verder onderzoek zal het uitwijzen.
Wel erg mislijdende titel trouwens.